Filip Salač vydražil svou helmu na pomoc těžce nemocné Petrušce

26. 09. 2024
Filip Salač vydražil svou helmu na pomoc těžce nemocné Petrušce

Přední český motocyklový závodník Filip Salač se rozhodl spojit síly s charitativním projektem Patron dětí a iniciativou Nova pomáhá, aby podpořil osmiletou dívku se svalovou dystonií, epilepsií a dětskou mozkovou obrnou. Petruška potřebovala speciální kočárek, který by jí umožnil trávit více času venku s rodinou a zažívat radost z pohybu.

Petruška je veselá a optimistická holčička, která miluje lidi a cestování. V zimě ráda jezdí lyžovat a léto tráví v bazénu, kde se může samovolně pohybovat. Kočárek Pétě přinese obrovské možnosti, o kterých se jí i její rodině dosud jen zdálo (příběh si můžete přečíst zde). Ulehčí jí přepravu do školy a ze školy, umožní jí ale také jezdit s náhradní maminkou Markétou na kole, což pro ni dosud bylo jen nepředstavitelným snem. Vzhledem ke zdravotním problémům je Péťa zcela závislá na druhých lidech. „Když se k nám Péťa dostala, s manželem jsme byli pěstouni pouze na přechodnou dobu. Rozhodli jsme se však, že si Petrušku necháme, a tak se z nás stali opatrovníci,“ říká Markéta.

Jedna helma přinesla Petrušce obrovskou pomoc

„Chci pomoci Petrušce získat svobodu pohybu a umožnit jí, aby trávila více času venku s rodinou. Nejlépe to mohu udělat tak, že jí podpořím tím, co umím. Požádal jsem proto Petrušku, aby mi pomalovala helmu, ve které budu závodit. A pak bych jí rád vydražil a všechen zisk věnoval prostřednictvím projektu Patron dětí Petrušce na sportovní kočárek,“ řekl na začátku Filip Salač. A tak se také stalo. Jedinečná helma s logy partnerů a roztomilými dětskými obrázky laděná do modré barvy se stala unikátním sběratelským kouskem, ale také symbolem naděje a solidarity. Dvaadvacetiletý jezdec Moto2 absolvoval s helmou na hlavě Grand Prix Rakouska na okruhu Spielberg a možná mu berušky, ptáčci a kytičky od Péti přinesly štěstí. Zajel totiž svůj nejlepší letošní výsledek. I díky tomu se stala Petruška přes noc docela slavná. O pomoci Filipa se totiž mluvilo. Před i po závodě. Na Nově např. tady a tady.

Silniční helma s dětskými kresbami se stala unikátním sběratelským kouskem

Dražba se uskutečnila 19. srpna na platformě Dobrobot.cz a byla plná napětí a emocí. Lidé se předháněli v příhozech a toužili nejen získat vzácný předmět, ale především pomoci Petrušce. Díky štědrosti všech zúčastněných se nakonec podařilo vybrat neuvěřitelných 215 000 Kč. „Trošku jsem se obával, kolik se vybere, aby se ta částka na kočárek splnila a naštěstí se splnila skoro dvojnásobně," uvedl pro televizi Nova Filip Salač. A protože dárci přispívali i na samotný příběh zveřejněný na webu Patrona dětí, sešlo se na pomoc Petrušce krásných 233 000 Kč. To pokryje nejen náklady na speciální kočárek, ale i na iPad, který Petrušce pomůže v rozvoji a komunikaci s okolím, a také na tolik potřebné rehabilitace.

Srdce plná vděčnosti, uznání a přání do budoucna

Markéta neskrývala po dražbě svou radost a vděčnost: „Ráda bych poděkovala všem, kteří se zúčastnili úspěšné dražby helmy Filipa Salače. Velké díky patří Filipovi za jeho nápad vydražit helmu s kresbami mé dcery Péti, projektu Patron dětí za zveřejnění příběhu a televizi Nova za podporu. Díky aukci na Dobrobot.cz se podařilo získat prostředky na speciální kočárek, který Pétě přinese větší volnost v pohybu. Děkuji všem, kteří přispěli, za jejich pomoc, čas a úsilí.“

Své pocity sdílel i výherce dražby, který si přál zůstat v anonymitě: „Děkuji Filipovi za myšlenku hezké dražby pro Petrušku, moc si ho za to vážím a věřím, že je a bude vzorem pro nastupující generaci. Petrušce s maminkou držím palce, ať nelehký úděl zvládají co nejlépe, a snad se jim to bude dařit trochu lehčeji s tímto Filipovým skvělým nápadem. Jsem rád, že jsem se ho mohl také trochu zúčastnit.“

Inspirace pro každého z nás, ať už děláme cokoli

Příběh Filipa Salače a Petrušky je inspirativní ukázkou toho, jak může každý z nás přispět k lepšímu životu druhých. Ať už jste sportovec, umělec nebo jen člověk s dobrým srdcem, vždy existuje způsob, jak pomoci. „Jsme nesmírně vděční Filipovi Salačovi, TV Nova, iniciativě Nova pomáhá a všem, kteří se i díky Dobrobot.cz zapojili a pomohli Petrušce získat speciální kočárek. Tento příběh je krásným důkazem, že když se lidé spojí pro dobrou věc, mohou opravdu měnit životy. Moc bych si přála, aby stejné štěstí potkalo i další děti, jejichž příběhy máme na www.patrondeti.cz. Každá pomoc jim může otevřít nové možnosti a naději na lepší budoucnost,“ uzavřela výkonná ředitelka projektu Patron dětí Edita Mrkousová.

Každý může být hrdinou. Zapojte se i vy!

Vyberte kraj na mapě

Pomohu dětem
Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Díky dotaci MŠMT můžeme letos zaplatit školní obědy za 8,5 milion
22. 05. 2024

Díky dotaci MŠMT můžeme letos zaplatit školní obědy za 8,5 milion

Již podruhé získal Patron dětí, charitativní projekt Nadace Sirius, neinvestiční dotaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na úhradu obědů sociálně slabých žáků v základních školách. Z celkových 60 milionů korun, které byly letos ministerstvem rozděleny, získal pro svůj program Obědy školákům 8,5 milionu Kč.

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.