Festival v Karlových Varech byl plný celebrit, smíchu i vzdělávání

20. 07. 2022
Festival v Karlových Varech byl plný celebrit, smíchu i vzdělávání

„Jako oficiálního neziskového partnera jsme si Patrona dětí vybrali zejména pro jeho transparentnost a adresnost,“ řekl Jiří Bartoška, herec a prezident MFF KV. Celebrity si na pomoc dětem připíjely šampaňským a navštěvovaly nás. Hlavně však do stánku Patrona dětí chodili lidé, kteří si chtěli vyzkoušet život lidí se zdravotním znevýhodněním.

Abychom mohli lidem ukázat svět nevidomých, nedoslýchavých a neslyšících i lidí upoutaných na invalidní vozíček, připravili jsme společně s projektem Lidé odvedle spoustu her a zajímavých informací. (Projekt Lidí odvedle, náš bratr z Nadace Sirius, jako každý rok, měl na festivalu svou filmovou sekci.) Měli jsme radost z velkého zájmu veřejnosti. Většinou jsme měli ve stánku plno. Děti i dospělí zkoušeli například sluchové pexeso, poznávali obrázky podle hmatu, ptali se na to, jak funguje kochleární implantát. Nebo zjišťovali, jak velká dřina je vyjet invalidním vozíkem po nájezdové rampě. A samozřejmě si hladili dva psy, původce nevidomé Petry a jejího přítele Jaromíra.

Pátý červenec jako Den s Patronem dětí

Zajímá vás, jak to u nás vypadalo? Nejlepší bude, když se podíváte sami. Janek Rubeš si totiž při své návštěvě nejen dal partii piškvorek pro nevidomé a projel se na invalidním vozíčku, ale vytvořil i skvělou reportáž:

Chci se podívat

Už tradičně měl Patron dětí svůj festivalový Den s Patronem dětí. V úterý 5. 7. ho zahájil sám Jiří Bartoška. „Tolik novinářů, foťáků a kamer člověk jen tak pohromadě nevidí. Každého zajímalo, co jsme si pro ně přichystali. A rozhodně toho nebylo málo. Lidé u nás zkoušeli projít trasu s překážkami s bílou holí, jezdili slalom na invalidním vozíku a zahráli si hry s klapkami na očích. Velkou radost nám dělalo, když se děti vracely podruhé nebo přivedly své kamarády,“ vypráví Zuzka. Centrem Karlových Varů chodily také hostesky, tedy lépe řečeno mladé ženy a muži, kteří rozdávali placky, náramky, letáčky a tolik žádané balónky.

K nadšení se přidává i Edita, výkonná ředitelka projektu: „Den s Patronem dětí byl neuvěřitelný a my se nestačili divit, kolik dobra v sobě lidé mají. Náš stánek ožil hrami a smíchem. Děti si nakonec jako odměnu mohly odnést placky s kresleným obrázkem, náramky a balonky Patrona dětí. Nechyběl k tomu ani bonbon na chuť.“

Na pomoc dětem se připíjelo oficiálním šampaňským

Možná jste už někdy slyšeli o tom, že celebrity na tradiční akci Moët & Chandon „Toast for a Cause“, která je součástí například i udílení cen Golden Globe Award, podepisují velkou šestilitrovou láhev šampaňského. Ta se pak draží a výtěžek letos putuje právě na pomoc dětem v projektu Patron dětí.

Vše odstartoval Pavel Zuna, patron projektu Patron dětí Nadace Sirius a hostitel akce Ján Kotúč, country manažer Moët Hennessy CZ. Ti vyzvali prezidenta festivalu Jiřího Bartošku a herečky Janu Plodkovou a Elišku Křenkovou, aby svými podpisy zahájili podepisování lahve Moët & Chandon.

„Bylo skvělé sledovat, jak se lahev zaplňuje podpisy. Je tam podpis Hany Vagnerové, Petry Nesvačilové, Jana Dolanského s manželkou Lenkou Vlasákovou, Aleny Dolákové, Ivy Pazderkové, Jitky Schneiderové a mnoho dalších. Byla to jedinečná událost. Jsme za tuhle příležitost moc vděční. Ne kvůli nám, ale kvůli dětem tam venku, které potřebují pomoc nás všech,“ říká Edita.

„Skvělé na tom je, že přispět mohl každý. Stačilo si v Moët Lounge objednat Moët Mini. Zakoupením lahvičky lidé věnovali částku podle aktuálního ročníku MFF KV, tedy 56 Kč. Dále také mohli přispívat prostřednictvím kiosku. Tam stačilo přistoupit k tabletu a vybrat si částku, kterou si přejí přispět“ konstatuje Edita. Celkem tak z exkluzivního šampaňského získal Patron dětí na pomoc holkám a klukům více než 250 tisíc korun.

Patron dětí jako červený koberec pro celebrity

„Jaký by to byl filmový festival, kdyby se i na našem stánku nezastavilo pár známých osobností. Byly u nás celebrity, které sledují mladí, ale i ty, které zná spíš starší publikum. Společně sdílely pomoc Patrona dětí mezi lidi a snažili se dělat osvětu. To mě moc potěšilo. Ukázalo se, že nezáleží na tom, kolik vám je let. Každý si přeje pomoci dětem, které to skutečně potřebují,“ říká Zuzka, která je jednou z těch, co v Patronovi dětí připravuje příběhy ke zveřejnění na webu.

První dny poctila Patrona dětí svou návštěvou paní Helena Třeštíková, která každému věnovala milý úsměv a vlídné slovo. Celou návštěvu nakonec skvěle zakončil její manžel Michael Třeštík, který na sociálních sítích napsal: „**Jestli s mojí ženou už dlouho něčemu věříme, je to Patron dětí.“

Krásné překvapení festivalu bylo, když se na stánku objevil Karel Kovář, známý také jako Kovy. To ale nebylo všechno. Na návštěvu Patrona dětí dorazili i Martin Pechlát, Janek Rubeš nebo Marika Šoposká.

Děti jsou naše budoucnost

Festivalová sezóna pro Patrona dětí skončila. Byla to pořádná jízda plná smíchu, ale i vzdělávání. „Moc děkujeme všem, kteří s námi sdíleli tyto okamžiky. Jen díky vám můžeme říct, že festivaly byly úspěšné. Každý dětský úsměv, každá nově nabytá znalost o životě lidí se zdravotním znevýhodněním. To jsou důvody, proč jsme tam byli. Přiblížit životy, které se zdají tak vzdálené, ale přitom mohou být hned vedle vás,“ říká Edita.

Každé dítě jednou vyroste a stane se dospělým. Proto je pro Patrona dětí důležité vzdělávat je co nejdříve. Na festivalech nám děti znovu ukázaly, že je osudy ostatních zajímají a chtějí pomáhat. A to je to nejdůležitější pro světlou budoucnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.