Jsem moc ráda, že nás díky blogu teď ještě lépe poznáte

17. 07. 2021
Jsem moc ráda, že nás díky blogu teď ještě lépe poznáte

Nevím, jestli naše webové stránky navštěvujete pravidelně, nebo jste k nám dnes zavítali poprvé. Každopádně vás všechny s radostí vítám. Přišli jste právě včas na naši malou premiéru. Spouštíme Blog Patrona dětí. Proč? Chceme, abyste měli lepší informace o tom, co děláme, jací jsme, jací lidé s námi spolupracují a jaké jsou výsledky naší pomoci.

Jmenuji se Edita. Jsem máma tří skvělých dětí a ještě jednoho. Tím je Patron dětí, projekt Nadace Sirius. Když jsem na začátku roku 2018 dostala nabídku stát se jeho součástí, neváhala jsem ani vteřinu. V životě mě, kromě mé skvělé rodiny, nemohlo potkat nic lepšího. Jako každý jiný projekt i tento má své cíle, svá čísla. Jsou to ale zcela jiná čísla než čísla korporací. Jsou to počty rozzářených dětských očí, dětské úsměvy, dopisy psané pastelkou nebo fotky z rehabilitací, kde dítě udělalo své první krůčky.

Za vším ale stojí činy, nikoli soucit a pocit nespravedlnosti. Činy láskyplné, ale praktické i efektivní a hlavně konané 365 dní v roce. Praktičnost od samého počátku představuje online platforma pomoci. Efektivitu pak skutečnost, že 100 procent všech darů jde na konkrétní dětské příběhy, neboť provoz projektu je zcela financován Nadací Sirius.

Postavit projekt, který bude pomáhat těm, kteří to potřebují a zároveň chránit dary těch, kteří pomáhat chtějí, byla nádherná výzva.

6 200 šťastných dětských příběhů po třech letech trvání našeho projektu jsou pro nás ty nejkrásnější medaile.

Proč Patron dětí?

Ochrana darů dárců a skutečnost, že se pomoc dostane jen těm a zároveň na všechny, kteří ji skutečně potřebují, byla pro nás zcela zásadní. Nakonec nápad, aby mělo každé dítě svého „kmotříčka“ neboli Patrona, který jako první potvrzuje, že potřeba pomoci je skutečná, se promítl i do názvu naší organizace. Dnes jsou Patroni – sociální pracovníci, učitelé, lékaři, vedoucí zájmových kroužků, trenéři ze sportovních oddílů či rodinní přátelé jednou z nejdůležitějších součástí dětských příběhů.

Soucit a pocit nespravedlnosti nestačí. Musí následovat činy - láskyplné, ale i praktické a hlavně konané 365 dní v roce.

Od začátku jsme zároveň věděli, že klíčové je pro nás pomáhat rychle. A to nešlo jinak než online. Do IT se proto ročně investují nemalé peníze a výsledek? Na začátku projektu jsme pomohli měsíčně 50 dětem, dnes je to každý měsíc přes 300. Každé dítě má právo na prima dětství a my chceme pomoci každému, kterému nepřálo v životě štěstí. Statistiky jsou bohužel kruté. Počet zhruba 250 tisíc sociálně slabých a bezmála 120 tisíc zdravotně znevýhodněných dětí v ČR od roku 2018 bohužel neklesá, spíše naopak. Naši práci proto považuji za povinnost a altruismus mnoha našich občanů za ušlechtilost těch, kterým štěstí v životě naopak přeje.

Přála bych si, aby vás náš BLOG informoval, inspiroval, probouzel vaši zvědavost. Především si ale přeji, aby nás všechny, kterým nejsou osudy dětí lhostejné – žadatele, Patrony, dárce a také pracovníky Patrona dětí – propojoval při naplňování hlavní myšlenky: pomáhat našim nejmladším.

Přeji hezké čtení i léto

Vaše Edita

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.