Díky dotaci MŠMT můžeme letos zaplatit školní obědy za 8,5 milion

22. 05. 2024
Díky dotaci MŠMT můžeme letos zaplatit školní obědy za 8,5 milion

Již podruhé získal Patron dětí, charitativní projekt Nadace Sirius, neinvestiční dotaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na úhradu obědů sociálně slabých žáků v základních školách. Z celkových 60 milionů korun, které byly letos ministerstvem rozděleny, získal pro svůj program Obědy školákům 8,5 milionu Kč.

„Projekt má obrovský dopad na denní životy dětí, a to nejen kvůli možnosti mít oběd, ale i kvůli získanému pocitu sounáležitosti ve školním kolektivu,“ uvedla Edita Mrkousová, výkonná ředitelka projektu Patron dětí. „Od získaní finančních prostředků z MŠMT uběhl jeden měsíc a my jsme již stačili uhradit obědy v celkové hodnotě 4 313 702 Kč pro 1 268 žáků z 105 základních škol a samostatných školních jídelen,“ dodala. V případě zájmu o využití dotovaných obědů se mohou základní školy nebo sami rodiče registrovat zde: https://patrondeti.cz/obedy-skolakum.

V roce 2023 podpořil Patron dětí ze získané dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč celkem 2 446 dětí z 229 základních škol. „Díky projektu se škola stala místem, kde se děti cítí bezpečně a vítány, což pozitivně ovlivňuje jejich vzdělávací výsledky,“ konstatovala Radka Modráková, koordinátorka projektu Obědy školákům. Věří, že v letošním roce bude možné na tyto pozitivní výsledky navázat a dále integrovat děti ze sociálně slabého prostředí mezi jejich vrstevníky.

Přinos programu Obědy školáků očima škol

Se stejným pocitem do spolupráce s Patronem dětí Obědy školákům vstupují i základní školy. A to nejen ty, jejichž žáci byli z programu Obědy školákům podpořeny loni, hlásí se i nové. Důvod je jednoznačný. „Program Obědy školákům nepřinesl jen jídlo, ale také zlepšil školní docházku a vztahy mezi dětmi,“ tvrdí Alena Heršálková, ředitelka základní školy v Helsinské ulici v Táboře. „Žáci poprvé ochutnali pravidelný teplý oběd, což značně přispělo k vytvoření rovnocenného prostředí mezi žáky,“ podotkla Ivana Šťastná, ředitelka základní školy na náměstí Republiky ve Znojmě. Podobně hodnotí loňskou spolupráci i ředitelka Školní jídelny Jablunkov Pavlína Jakus, která říká: „Po konzultaci se školami, jejichž děti se u nás stravují, se díky dotovaným obědům z projektu Obědy školákům zlepšila docházka. Děti jsou také začleněné do každodenního programu včetně výuky správného chování při konzumaci obědů.“

Patron dětí nakrmil za 6 let už více než 9 500 dětí

Patron dětí se od svého založení v roce 2017 snaží podpořit především možnost rozvoje a vzdělávání dětí a mladých lidí se sociálním či zdravotním znevýhodněním ve věku do 18 let. Přestože dotaci MŠMT čerpá teprve druhý rokem, díky dárcům z řad široké veřejnosti uhradil v mateřských, základních a středních školách za více než 6 let své existence stravu pro 5 821 dětí v celkové hodnotě 29 230 868 Kč. Když k tomu připočítáme žáky, které Patron dětí podpořil v rámci projektu Obědy školákům, je to celkem 9 535 dětí a celková hodnota této pomoci pak činila 40 123 930 Kč.

Kromě stravy pomáhá například s financováním letních táborů, zájmových aktivit a vybavení pro uměleckou, sportovní a další činnost, školného a školních potřeb, státem nehrazených či jen částečně hrazených zdravotních služeb a psychologické pomoci či pomůcek pro děti se zdravotním postižením. Celkem již splnil bezmála 16 700 dětských příběhů, kterým přispěl částkou v celkové výši zhruba 137,5 milionu korun. O pomoc mohou požádat i rodiny, pro které je úhrada uměleckých, sportovních nebo jiných zájmů jejich dětí vzhledem k finančním možnostem nemožná, přestože nejsou příjemci dávek hmotné nouze nebo jiných sociálních dávek.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.