Letní tábory začínají být pro mnohé rodiny finančně nedostupné

23. 05. 2022
Letní tábory začínají být pro mnohé rodiny finančně nedostupné

Přichází léto a děti jsou plné očekávání. Aby taky ne, prázdniny jsou za dveřmi! S tím se ale hlásí náročné období pro rodiče, kteří musí chodit do práce i v tomto období. Hlídání babičkami či jinými příbuznými není pro každého samozřejmostí a tak přicházejí na řadu příměstské nebo pobytové tábory. Ne každý však na ně letos má peníze.

Prožít neuvěřitelné zážitky na letním táboře je snem snad všech dětí. Zažijí spoustu dobrodružství, díky společným hrám a soutěžím se zdokonalí v týmové práci a získají nové dovednosti. Největší odměnou pro ně je však seznámení s novými kamarády, se kterými mnohdy zůstávají v kontaktu po celý život.

„Letní tábory a volnočasové aktivity vůbec patří k oblastem, v nichž zaznamenáváme značný nárůst žádostí o pomoc. V porovnání se stejným obdobím loňského roku, jich nyní máme osmkrát více,“ konstatuje Edita Mrkousová, výkonná ředitelka Patrona dětí, charitativního projektu Nadace Sirius. Podle ní se není čemu divit: „Sama mám tři děti, a zatímco jsem v předcházející letech zaplatila za pobytový tábor na 14 dní zhruba 4 500 Kč, dnes je cena stejného tábora 7 000 Kč. Přitom je potřeba vzít v úvahu, že letní prázdniny trvají osm týdnů. Nikdo z rodičů si ale dovolenou na celou dobu vzít nemůže. Mám obavy, že pokud nepomohou např. prarodiče nebo kamarádi, budou se mnohé děti bezprizorně poflakovat na ulici nebo sedět doma s mobilem v ruce.“

O pomoc s úhradou tábora požádala ve spolupráci se svou Patronkou, pracovnicí neziskové organizace i maminka Toníka. „Tonda od školky navštěvuje postupně Benjamínky, Vlčata a nyní Skaut. Našel si v něm hodně skvělých kamarádů. Je to dobrá parta kluků na druhém stupni základní školy, která získává nové zkušenosti, zoceluje mysl i tělo, učí se přežít v přírodě a nebát se nepohody. Tahle skupina je pro jeho rozvoj velmi důležitá. Zakončením celého roku je skautský tábor, který si mimo jiné klade za cíl podpořit kluky na cestě k mužství. S narůstajícím věkem dětí se však finance navyšují a jejich úhrada je pro maminku vysoká,“ vysvětluje situaci Patronka. Patrona, tedy člověka, který dítě zná a může potvrdit, že pomoc opravdu potřebuje, musí mít každý dětský příběh zveřejněný na www.patrondeti.cz.

Rodiny začínají pociťovat výrazné stoupání cen

Zařízení letního tábora není v aktuální situaci vůbec snadné. Nejen, že celé domácnosti postihl obrovský nárůst energií, ale do toho se začaly zdražovat potraviny i oblečení. Příjmy nárůst cen nekopírují, a tak se rodiny dostávají do obtížných situací. Letní tábor pro děti je pro ně nutností, protože musí chodit do práce a nemají babičky ani jiné příbuzné na hlídání. „Kvůli zvyšujícím se cenám základních lidských potřeb mi po jejich zaplacení na tábor bohužel nezbývá dostatek finančních prostředků,“ svěřuje se další maminka v příběhu svého dítěte na stránkách Patrona dětí. Patří k tzv. samoživitelkám, které měly hluboko do kapsy i dříve, teď je to jen ještě horší.

Ostatně podobně to mají i některé úplné rodiny „Oba s manželem pracujeme, vyděláváme jen tak tak, abychom zvládli splácet hypotéku. Výdaje jsou však stále vyšší a dostali jsme se už do situace, kdy nemůžeme synovi pořídit vše, co víme, že by potřeboval. Příspěvek na příměstský tábor by nám velmi pomohl. Vůbec nevíme, co bychom dělali, kdyby syn na táboře nemohl být. Neměli bychom ho kam dát,“ píše v žádosti maminka.

Letní tábor je snem každého dítěte

Tábory nejsou pouhým zážitkem, ale také socializací, sportem a vzděláváním. Své by o tom mohla povídat maminka samoživitelka, která by ráda dopřála dceři Simče tábor s angličtinou. „V našem regionu je málo pracovních příležitostí, čemuž odpovídají i špatné platové podmínky. I když pracuji, nemohu si dovolit ani výlet, natož dovolenou. Ráda bych Simče, která bude v září nastupovat na střední školu, dopřála příměstský tábor s angličtinou. Díky tomu by smysluplně trávila čas, byla v kolektivu vrstevníků a procvičila si jazyk, který bude potřebovat.“

Léto je období, v němž děti mohou mnohé zažít - v tom dobrém i v tom špatném smyslu. Pojďme proto společně pomoci dětem k tomu, aby jejich léto bylo hezké a smysluplně prožité. Stojí to za to.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.