Lži a výhrůžky kvůli koronavirové pomoci: Tadeáš se raduje z jídla, jiní si

06. 08. 2020
Lži a výhrůžky kvůli koronavirové pomoci: Tadeáš se raduje z jídla, jiní si

Vybílený účet, prázdná lednice a před sebou účty za elektřinu, nájem a výdaje za školní pomůcky. To je situace, před kterou je postaveno až 400 tisíc Čechů, jak ukázal průzkum agentury STEM. Možností pomoci je pak celá řada. Jednu takovou nabízí i Patron dětí, který vybízí ke kuráži říci si o pomoc.

Ředitelka Edita Mrkousová ale hned dodává, že se více ozývají ti, kteří by příspěvek nepotřebovali. Připomíná příběh falešných samoživitelek, lidí, kteří měli problém ještě před koronakrizí. A dokonce i snahu krajské zastupitelky, která prosila o tři tisíce korun.

Koronavirová epidemie zasáhla nějakým způsobem každého Čecha. Hluboce se dotkla rodin, které již před krizí balancovaly na okraji chudoby, ale také podnikatelů a obyčejných lidí. Vláda podnikla kroky, aby co nejvíce lidem pomohla krizi zvládnout. Rozjela program Antivirus, který chrání před vyhazovy, zavedla delší ošetřovné a rovněž i žádost o mimořádnou okamžitou výpomoc - tedy jednorázovou dávku poskytovanou Úřadem práce.

Na tyto věci mají nárok zájemci, které krize opravdu zasáhla. Najdou se ale i ti, kteří se snaží z pandemie koronaviru vytěžit co nejvíce. A hledají, kde by se dalo „vyškemrat“ pár tisícovek. S touto zkušeností se potkala i organizace Patron dětí, která zavedla koncem března speciální transparentní účet, díky němuž mohla zasílat potřebným rodinám základní potraviny, hygienické pomůcky a další.

„Přišlo nám 6000 žádostí a jenom 900 z nich jsme podpořili. Většina lidí nebyla schopna a často ani ochotna splnit naši podmínku pro mimořádnou pomoc - tedy předložit jakýkoliv důkaz, že se ve složité situaci ocitla právě v důsledku koronakrize,“ uvedla pro Blesk Zprávy výkonná ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová. Dodala, že je pro ni nepochopitelné, když se někdo snaží využít takové situace a vytěžit peníze na úkor těch, kteří ji opravdu potřebují.

„Posílají účty za člun i výhrůžky“

Mimořádná pomoc Patrona dětí je k dispozici do 17. srpna. Nutným předpokladem k získání daru v podobě tzv. balíku základních životních potřeb s potravinami, drogerií a hygienou, ale i k získání peněžní pomoci či pomoci s úhradou nájmu je vyplnění žádosti a zaslání důkazu o dopadech koronakrize na život. Může se jednat o kopii výpovědi, o výpis z účtu prokazující snížení příjmu apod. Samozřejmostí je i rodný list dítěte. Pomoc je přeci jenom určená rodinám s dětmi do 18 let.

„Nechápu tu troufalost, že se ozývají i tací, kteří se do nouze nedostali. Někteří z nich jsou navíc hrubí a zlí. Po zamítnutí žádostí nám píšou výhružné SMS a občas i něco o tom, že se máme dostavit na úřad a zpovídat se z finančního podvodu,“ kroutí hlavou Edita Mrkousová. „Jsou i tací, kteří ráno napíšou žádost a večer nám naštvaně volají, proč už nemají na účtu peníze,“ povzdychla si.

Jedním z darů mimořádné pomoci Patrona dětí je finanční příspěvek. Organizace ale přišla na problém, lidé si kupovali „hlouposti“. **„Po získání peněžní pomoci mají za úkol doložit, že ty peníze použili na potraviny. Nám ale chodily zpátky účtenky, na kterých jste viděla nafukovací člun či exotické ovoce,**“ konstatovala Edita Mrkousová.

Falešné samoživitelky s drahým tetováním

Stávalo se také, že některé maminky fingovaly samoživitelství. „Neuvědomí si, že si je budeme prověřovat. A pak najdeme na sociální síti, jak si užívají dovolené s partnerem anebo si pořizují drahé tetování.“

(Článek byl publikován 6. srpna 2020 na blesk.cz)

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.