Míša nezkazí žádnou legraci, s nadšením by se rád více hýbal a snad i mluvi

19. 08. 2021
Míša nezkazí žádnou legraci, s nadšením by se rád více hýbal a snad i mluvi

Maminka o Míšovi říká, že je hodný a veselý kluk. Ze všeho nejraději má společnost dětí a je pro každou legraci. A to i přesto, že nechodí a nemluví - teprve nedávno začal s velkou slávou říkat „papa, mama, baba, bebe". Na levé ucho neslyší vůbec a na pravé velmi špatně. Stravu jí jen plně mixovanou.

„Na první pohled to na něm možná není znát, ale ten, kdo je s Míšou déle, je nakonec hodně překvapený na kolika lumpárnách se podílí. Jinak za něj musím hodně myslet a vnímat nejen jeho potřeby, ale i pocity - třeba, zda ho něco nebolí. Jsem taková jeho hlava, pusa, ruce i nohy,“ vypráví maminka, která se od rána do večera nezastaví a se svým synem dokáže skvěle komunikovat i beze slov.

Dvacet sedm hospitalizací

Míša si to neuvědomuje, ale je přeborník. Minimálně v tom, že už stihnul dvacet sedm hospitalizací v nemocnici. Narodil se totiž s velmi vzácnou genetickou vadou. Chybí mu část prvního chromozomu. „Už jako dvoutýdenní miminko musel na operaci srdce. To bylo tehdy velmi těžké období a nerada na něj vzpomínám. Zanechalo to velké šrámy na duši celé naší rodiny,“ přiznává maminka na rovinu. K chlapečkově srdeční a genetické vadě se připojily další a další včetně epilepsie. Trpí také sluchovými, očními a také urologickými problémy a částečným vykloubením kyčlí. „V nemocnici jsme jako doma,“ konstatuje maminka. Letos se jí ale aspoň trochu ulevilo. Míša začal chodit do 1.třídy speciální školy, kterou kombinujeme se stacionářem, kde má rehabilitace. V době, kdy je pod dohledem odborníků dohání maminka veškeré domácí resty.

Úsměvy i přes slzy

„Míša je můj milý pacient a kamarád z dětské léčebny, kde pracuji jako ergoterapeutka. Hošík k nám s maminkou jezdí každého půl roku na léčebný pobyt a známe se již několik let. Vždy s radostí sleduji, jaké pokroky za tu dobu, co jsem ho neviděla, udělal,“ bere si slovo Kateřina Blechová. Maminku prý velmi obdivuje. Míša má totiž o tři roky staršího bratra, který rovněž není úplně zdravý. Navzdory obrovskému pracovnímu i psychickému náporu, kterému je proto maminka každý den vystavena, si nikdy nestěžuje. Ergoterapeutka ji zná vždy jen s úsměvem na tváři. „Velmi ráda se za podporu Míši s terapiemi, které ho posunou ve vývoji řeči i pohybu, přimluvím. Celá rodina si to zaslouží.“

Na pomoc Míšovi se nám nepodařilo vybrat celou částku, přesto se snad podaří, aby Míša alespoň trochu posunul kupředu.

Vyberte kraj na mapě

Podobné příběhy
Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.