Nadaci chtějí obrat koronapodvodníci. 85 procent žádostí je falešných

05. 08. 2020
Nadaci chtějí obrat koronapodvodníci. 85 procent žádostí je falešných

Až 85 % žádostí o „korona“ pomoc, které řeší Patron dětí, je podvodná. Nadace dosud prověřila 5560 žádostí a naprostou většinu zamítla. Nadaci chtěla podvést například i politička s placenou funkcí v zastupitelstvu.

„To mě šokovalo, taková drzost,“ zlobí se výkonná ředitelka projektu Edita Mrkousová. Projekt Patron dětí Nadace Sirius pomáhá rodinám, jež mají děti s postižením. Nyní, během koronavirové krize, vybral od dárců více než šest a půl milionu korun. Dosud se sešlo 5560 žádostí. „Každá prochází pečlivou kontrolou, prověřují ji vždy až tři lidé. Nyní se ukázalo, že naše, nebála bych se říci až investigativní prověřování žadatelů je nezbytné,“ podotýká Mrkousová. Pracovníci nadace totiž zjistili, že pětaosmdesát procent žádostí je podvodných a neoprávněných.

Například výše letmo zmíněný příklad komunální političky. Jde o ženu ze čtyřčlenné rodiny se dvěma nezletilými dětmi. V žádosti lživě uvedla, že ona i manžel pobírají nízké invalidní důchody. Dodala, že kvůli koronaviru přišel manžel, který je živnostníkem, o všechny zakázky. Prověřování ovšem ukázalo, že žadatelka vykonává placenou funkci v městském zastupitelstvu a rodina netrpí. „To mě šokovalo, požadovala asi tři tisíce, ale ta neomalenost v situaci, která je pro řadu lidí skutečně velmi těžká, mi přišla neuvěřitelná,“ komentuje případ Mrkousová.

Další žadatelka tvrdila, že žije sama s dcerou a je kvůli pandemii nezaměstnaná. Kontrola ukázala, že se jedná o ženu, která má na kontě jedenáct podvodů, kdy okradla o statisíce různé firmy či realitní makléře. A navíc i obecní úřad a jeden nadační fond.

Podobných příběhů zažili nespočet. Ani v době koronavirové epidemie, kdy se nadace snažila lidem pomáhat co nejrychleji, nerezignovala na přísné prověřování žadatelů. „Je to smutné, ale ukazuje se, že jinak to nejde,“ míní ředitelka projektu.

Žadatelé podle ní musejí kromě jiného doložit patřičné doklady, například potvrzení úřadu práce, že jsou skutečně nezaměstnaní. Prvním sítem neprošli ti, kdo narazili už u tohoto základního požadavku a dokumenty nebyli schopní doložit. Jiní je ale zkoušeli falšovat. Nadace například pomáhá lidem v nouzi s placením nájemného. „Takže žadatelé falšovali nájemní smlouvy. Nebo jsme při prověřování zjistili, že se pokusili o ‚malou domů‘, kdy pronajímatelem bytu byla ve skutečnosti žadatelova babička nebo teta,“ říká Mrkousová.

Navzdory otřesné zkušenosti s podvodníky projekt rozhodně nehodlá končit. „Naopak. Pomoc související s koronavirem poběží do 17. srpna, poté se vrátíme k naší běžné práci,“ vysvětluje Edita Mrkousová.

Patron dětí je zaměřený na přímou pomoc poskytovanou zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Na webu představuje dárcům příběhy dětí. Každý příběh má svého patrona, který garantuje existenci dítěte a jeho potřeby. Preferovanými patrony jsou například učitelé, lékaři, pracovníci „sociálky“ nebo neziskových organizací. Zároveň každý příběh sami pracovníci projektu pečlivě prověřují. Dárce tak má možnost vybrat si konkrétní příběh, na který přispěje libovolnou částkou. Pilířem je tedy crowdfunding, na cílovou částku se libovolným příspěvkem skládá více jednotlivců. Dárce navíc vždy získává zpětnou vazbu o využití daru. Na pomoc dětem jde vždy 100 % vybrané částky, veškerý chod projektu je hrazen z příspěvků Nadace Sirius.

(Článek byl publikován 5. 8. 2021 na seznamzpravy.cz.)

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.