Pomáháme dětem k báječným zážitkům na letních táborech a soustředěních

25. 03. 2024
Pomáháme dětem k báječným zážitkům na letních táborech a soustředěních

Léto otevírá dětem svět plný dobrodružství a nekonečných možností. Letní tábory a sportovní, umělecká a další soustředění nabízí mnohem více než jen příležitost uniknout z každodenní rutiny. V těchto prostředích děti nejenže objevují nové zájmy a dovednosti, ale také se učí hodnotě spolupráce, kamarádství a samostatnosti.

„Letní tábory a soustředění dětem poskytují úžasné příležitosti k jejich rozvoji. Nejsou jen o zábavě a hrách; jsou klíčové pro podporu fyzického zdraví, sociálních dovedností a emocionální pohody. Zkušenosti ukazují, že díky nim děti získávají významné životní dovednosti, včetně lepší schopnosti spolupracovat, vyšší sebeúcty a lepšího adaptabilního chování ve skupině,“ říká Edita Mrkousová, výkonná ředitelka projektu Patron dětí. V letních programech jsou podle ní děti vystaveny aktivitám, které mohou rozvíjet jejich zájmy a vášně. Od umění a řemesel, přes sport, až po přírodovědné a technologické workshopy. Dobří organizátoři přitom aktivity navrhují tak, aby stimulovaly zvědavost a podporovaly učení. Tyto zkušenosti nejenže rozšiřují obzory dětí, ale také posilují jejich sociální vazby a vytvářejí trvalé vzpomínky.

Nedostatek peněz nesmí bránit dětem, aby prožily opravdové prázdniny

Pro mnoho rodin může být zajištění letních aktivit pro jejich děti finančně náročné, ale přitom vzhledem k zaměstnání existenčně zcela nezbytné. Pomoc s jejich úhradou nabízejí různé projekty, mezi nimi právě například i Patron dětí. Proces žádosti je jednoduchý a přístupný pro každého. Podmínkou je jen internetové připojení. Jak tedy o pomoc požádat?

Ze všeho nejdříve si najděte svého Patrona, tj. někoho, kdo dítě nebo celou vaši rodinu dobře zná – může to být sociální pracovník z neziskovky nebo OSPOD, učitel, trenér, vedoucí zájmového kroužku, lékař nebo váš rodinný známý (v žádném případě příbuzný). Tento člověk hraje klíčovou roli v celém procesu, neboť vyplňuje specifickou část žádosti, ve které potvrzuje, že pomoc je opravdu potřebná.

Letní aktivity by měly být přirozenou součástí života každého dítěte

Pak už je to hračka:

1. Navštivte web Patrona dětí a klikněte na červené tlačítko Požádat o pomoc v horní liště nebo rovnou jděte na tento odkaz https://patrondeti.cz/zadost. Vyplňte jednoduchý formulář žádosti. Je důležité, abyste poskytli kompletní a pravdivé informace o vaší situaci a potřebách dítěte a měli k dispozici vyplněnou přihlášku na aktivitu, o jejíž úhradu žádáte. Potřebujeme také mít kontakt na organizátora tábora nebo soustředění, kterému pak budeme vybrané finanční prostředky na základě daňového dokladu přímo hradit. Vůbec se netrapte tím, že možná nejste žádní velcí psavci, všechno za vás zpracujeme.

2. Po odeslání žádosti přijde vašemu Patronovi odkaz do e-mailu a on vyplní svoji část. Poté bude žádost kompletní a začneme ji zpracovávat.

3. Vaše žádost projde pečlivým prověřím našeho oddělení risku, ale nebojte se, všechno trvá jen několik dní.

4. Pokud v žádosti bude všechno, jak má být, může být sbírkový příběh zveřejněn třeba už za týden. V příběhu se neobjeví žádný jiné údaj, než křestní jméno vašeho dítěte a případně fotka, pokud jste ji k žádosti přidali – doporučujeme. Budete-li si přát, můžeme ale příběh zveřejnit úplně anonymně, tedy bez fotky a z vážných důvodů i se změněným křestním jménem dítěte.

5. Teď už musíte mít jen trochu trpělivosti a čekat na ukončení sbírky. Samozřejmě výběru peněz můžete i sami pomoci – např. sdílením příběhu na sociálních sítích.

Několik příběhů o tom, jak se naděje a sny staly skutečností

Za každou podporou, kterou Patron dětí poskytuje, stojí osobní příběh dítěte s jeho snem a touhou po rozvoji. Tyto příběhy nejsou jen svědectvím o finanční podpoře; jsou to příběhy o naději, odvaze a změně, kterou může společně vyvolat zapojení co nejširší komunity lidí - rodin s dětmi, které pomoc potřebují, a na druhé straně i těch, kteří pomáhat chtějí.

Jeden z takových příběhů na webu Patrona dětí měla Eliška, která se mohla díky pomoci veřejnosti účastnit se volejbalového soustředění a letního tábora, což byly pro ni velmi důležité zážitky. Pro její rodinu, která má doma „pořádný babinec“ se čtyřmi děvčaty, byla však platba těchto aktivit nad její možnosti.

Dominik je hodný kluk, který mamince samoživitelce pomáhá s mladšími sestrami a zároveň zápasí se svou hyperaktivitou. Účast na letním táboře pro něj znamenala jiný život – dostal se do přírody a našel si nové kamarády. Další kluk – Mirek, žije ve střídavé péči rozvedených rodičů, z nichž ani jeden příliš peněz nevydělává. Myšlenka, že by nemohl jet na fotbalové soustředění se svým týmem, ho velmi znepokojovala. Naštěstí vše dopadlo dobře a díky pomoci Patrona dětí si soustřední opravdu užil.

Pro Emu je letní tábor každoročním zážitkem, ze kterého čerpá ještě řadu měsíců. Ona sama i celá její rodina jsou neslyšící. Na táboře, kam jezdí, se scházejí sluchově postižené děti z celé České republiky. Nejde tedy jen o běžné táborové hry, ale i o navázání cenných přátelství a možnost výměny zkušeností i vědomostí v jazyce, který je pro všechny přítomné vlastní – v českém znakovém jazyce.

Patron dětí podpořil za 6 let více než 16 000 dětských příběhů.

Patron dětí je charitativní projekt, který založila v roce 2017 Nadace Sirius s cílem pomáhat sociálně a zdravotně znevýhodněným dětem do 18 let. Podpořil již přes 16 000 dětských příběhů, na které vybral bezmála 133 milionů korun. Díky spolupráci s různými organizátory letních táborů, jako jsou například Amaritta, Čambusáček, Jsme OFFLINE, Středisko volného času Radovánek, Šikland a Domy dětí a mládeže napříč ČR, dokáže Patron dětí najít ještě více dětí, kterým pomůže „Na druhé straně se o nás dozvědí i další lidé, kteří chtějí pomáhat. Ať už příspěvkem na konkrétní dítě v jeho sbírkovém příběhu na webu Patron dětí, jednorázovou částkou na transparentní účet (57574646/0600) nebo zadáním pravidelného měsíčního příspěvku,“ konstatuje Edita Mrkousová s odkazem na kampaň „150 Kč na lepší dětství“. Podpora je možná i formou DMS na tel. číslo 87 777. Jednorázově: DMS PATRONDETI 30, 60, 90 nebo 190. Pravidelně měsíčně: DMS TRV PATRONDETI 30, 60, 90 nebo 190.

Vybrané finanční prostředky jdou na pomoc dětem ve 100 procentech, protože provoz Patrona dětí hradí plně Nadace Sirius. „Peníze však nepošleme rodinám, ale přímo organizátorům letních aktivit. Před zveřejněním jsou navíc všechny žádosti pečlivě prověřeny v profesionálním oddělení risku,“ vysvětluje Edita Mrkosová.

V současné době je mottem Patrona dětí rozvoj a vzdělání v obou zmíněných skupinách. Navíc však nepodporuje jen děti ze sociálně slabých rodin, ale i ty z rodin středně příjmových pro které jsou různé zájmové aktivity vášní. Jejich rodiny si však intenzivnější, nebo individuální tréninky, hodiny klavíru či angličtiny bohužel dovolit nemohou. Zvláště, jestli doma mají takových zapálených dětí více.

Patron dětí a všechny spolupracující organizace poskytující volnočasového aktivity pro děti se shodují v tom, že šanci na rozvoj a vzdělání by mělo dostat každé dítě. Požádejte o pomoc pro své děti i vy.

Potřebujete také pomoci?

Chci pomoci svému dítěti

Jsem zákonný zástupce dítěte, tedy jeho rodič nebo pěstoun, a chci pro něj požádat o dar.

Chci pomoci dítěti, které znám

Znám rodinu, jejíž dítě potřebuje pomoc. Chci se stát Patronem příběhu a potvrdím jeho důvěryhodnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.