Za úspěšným příběhem se skrývá sdílení mezi lidmi

24. 04. 2022
Za úspěšným příběhem se skrývá sdílení mezi lidmi

Lidé si často myslí, že úspěšnost příběhu je náhoda. Je za tím ale mnohem víc. Stejně jako květina, kterou nezaléváme, uschne i příběh, na kterém se dále nepracuje. Patron dětí žádost o pomoc pro vaše dítě co nejlépe zpracuje a snaží se různými aktivitami podpořit stránky, na kterých je zveřejněna. To můžete pro své dítě udělat i vy.

Vás příběh spatřil světlo světa a dárci na něj mohou začít přispívat. To je ale pouze začátek. O příběh je potřeba pečovat jako o svou zahrádku. Když ji necháte ladem, nic na ní nevyroste. Stejně tak může dopadnout i váš příběh, pokud ho nesdílíte mezi lidi a dále s ním nepracujete.

Možní dárci se skrývají za každým rohem. Aby se však náhodný člověk stal dárcem, musíte k němu příběh dostat a správně mu ho představit. Sdílet ho a mluvit s lidmi, kteří projeví zájem. Proto jsme pro vás připravili jednoduchý návod, jak na to. Ze zkušenosti totiž víme, že když rodina příběh sama podporuje, vybírá se často lépe a rychleji.

Kdo se může stát vaším dárcem

Dárcem může být prakticky kdokoli. Přesto jsou však skupiny, u kterých máte větší šance. Tito lidé vás znají a chtějí vás podpořit. Nebo vás neznají, ale cítí s vaší situací. K první skupině dárců se dostanete jednoduše, ale tu druhou musíte teprve objevit. Jednoduše můžeme dárce rozdělit asi takto:

  • Přátelé
  • Sousedi a známí
  • Kolegové v práci a jejich rodiny
  • Lidé, kteří si prošli podobnou situací
  • Ti, kteří mají stejný zájem
  • Lidé, kteří mají pochopení pro situaci

S každým sdílením a komentářem se tento okruh lidí, ke kterým se dostane váš příběh zvětšuje.

Kde sdílet svůj příběh a jak ho dostat mezi lidi

Existuje mnoho prostředků, jejichž prostřednictvím můžete ukázat svůj příběh. Představte si sdílení jako zalévání květiny. Čím více se o ni staráte, tím více pokvete. A přesně tak to funguje i s vaším příběhem. Čím více ho budete sdílet mezi lidmi a dostanete ho do jejich podvědomí, tím rychleji se vybere potřebná částka pro vaše dítě.

  • Sociální sítě – Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn i TikTok. Sítě, které mají sílu podpořit váš příběh. Na Facebooku sdílejte příspěvek a nebojte se využít také skupin – sdílejte do skupin ve vašem kraji, okolí města nebo tam, kde je více žen. LinkedIn je pracovní síť, ale přesto si tam vás příběh najde místo. Lidé tam diskutují o všem a rádi podpoří to, co dává smysl. TikTok je v této době populární a rozhodně poskytuje novou příležitost v podobě krátkých videí.
  • Mail, SMS, WhatsApp, Messenger – příběh můžete poslat svým známým a poprosit je o přeposlání mezi své kontakty.
  • Komunitní stránky – na internetu objevíte spoustu tematických webů, které se věnují specifickým tématům. Pokuste se najít podobné weby a kontaktovat je se svým příběhem.
  • Diskusní fórum – je to skvělé místo, kde můžete jednoduše předat informace novým lidem. Známé jsou například eMiminko, Ženy s.r.o, Vinted, Omlazení, Modrý koník, Babinet, Mimibazar a Maminka. Určitě jich ale najdete mnohem více.
  • Místní média a blogy – přestože je sdílení s vaší sociální sítí nejdůležitější, může také pomoci oslovení místního zpravodaje nebo blogerů. Pokud je váš příběh dostatečně silný a zaujme je, pomohou vám. Pro vás to je příležitost k zapojení komunity, do které byste se jinak nedostali.
  • Místní menší firmy – tyto firmy jsou často ochotné pomoci. Rodinným organizacím pomůže vaše spolupráce posílit brand, tedy značku a to, jak je vnímá veřejnost, a vám získá dárce z nových koutů. Oslovit můžete například místní kavárnu, pizzerii, restauraci nebo květinářství. Ti mohou předat váš příběh dál pomocí svých sociálních sítí, ale i letáčku uvnitř prodejny. Některé dokonce rádi přispějí a udělají pro vás speciální akci.

Ať už si vyberete cokoli, nezapomeňte samozřejmě uvést, kde příběh vašeho dítěte je. Na sociální sítě, komunitní stránky, diskusní fóra či blogy můžete dokonce napsat přesnou adresu příběhu, např. https://patrondeti.cz/pribeh/hodne-karolince-na-skolu-v-prirode-se-spoluzaky. (Po otevření příběhu adresu najdete úplně nahoře v příkazovém řádku vašeho vyhledavače.) Tak potenciální dárce nasměrujete rovnou a neodsoudíte je k tomu, aby vaše dítě hledal mezi desítkami jiných příběhů. V tiskovinách, například tedy letácích, určitě uveďte celý název příběhu a přidejte fotku, kterou jsme v něm zveřejnili. Jedině tak lidé vaši dceru nebo syna snadno najdou.

Nezapomeňte se podívat do fotogalerie, kde jsme pro vás připravili vše názorně v obrázcích. Pro zvětšení obrázek otevřete poklikem.

Jak napsat příspěvek, který zaujme dárce

Každé médium je trochu jiné, ale přesto pro vás máme univerzální radu. Váš příběh by měl být osobní, otevřený, upřímný, emotivní, blízký pro ostatní a musí vyzývat k akci. Základem je lidskost a jednoduchost. Piště to, co byste lidem chtěli skutečně říct, buďte pokorní a ukažte vděk. Nezapomeňte si také hlídat délku textu přibližně mezi 100–300 slovy.

Co byste neměli zapomenout zmínit, abyste oslovili co nejvíce lidí:

  • Proč jste se právě teď rozhodli požádat o pomoc.
  • Vysvětlení situace, ve které se nacházíte vy a vaše dítě.
  • Popište, jakou pomoc potřebujete, tj. o co přesně pro svoje dítě žádáte.
  • Svěřte se s tím, co se pro dítě i pro vás zlepší, když pomoc získáte.
  • S pokorou všechny vyzvěte, aby vaše dítě podpořili a poděkujte.

Důvěryhodnost sbírky můžete zvýšit i tím, že dárcům řeknete, že 100 % vybrané částky bude věnováno na pořízení potřeby, tj. na nákup věcné pomoci nebo na úhradu služby pro vaše dítě. Úspěšnost sbírky budou dárci také moci sledovat v uživatelském účtu, kde si následně budou mít možnost stáhnout potvrzení do daní.

Pojďme se společně podívat, jak například může vypadat váš příspěvek. Na Facebooku či v e-mailové rozesílce je nejjednodušší příběh dítěte z našeho webu přesdílet. Stačí kliknout na piktogram „f“ nebo na obálku v pravé části otevřené dlaždice s příběhem vašeho dítěte pod tlačítky k přispění pro dárce. Pokud používáte jiné formy oslovení, vždy uveďte, že příběh vaší holčičky nebo chlapečka je na www.patrondeti.cz. Pokud je to možné, vždy uveďte adresu konkrétního příběhu, který najdete v příkazové řádce webu, jak jsme již uvedli výše.

Maminka potřebuje rehabilitace pro svou dceru

„Přátelé… kdo mě zná, ví, že tohle pro mě není jednoduché. Vždy jsem se snažila vše zvládnout sama. Ne vždy to bylo právě jednoduché, ale říkala jsem si, že jsou rodiny a děti, které pomoc potřebují mnohem víc. Nakonec jsme se s Alenkou vždycky otřepaly a jely jsme dál.

Bohužel teď nastala chvíle, kdy už to nejde. Objevilo se něco, co sama nejsem schopna zaplatit. Pro Alenku to ale může být další posun k lepšímu životu. Jak mnozí víte, moje dcera je autistka a zatím nemluví. Někdy je to pro mě velmi náročné, jelikož se se mnou dorozumívá pouze posunky, a ne vždy ji dokážu hned pochopit. Moc bych své dceři chtěla pomoci, aby začala mluvit a byla schopna komunikovat i s dalšími lidmi. Právě na takové případy se specializuje Centrum. Proto se obracím na vás jako na své přátele, s vaší pomocí možná dokážeme, aby se náš sen stal skutečností. Srdečně děkuji za jakoukoli pomoc i sdílení našeho příběhu.“

Maminka potřebuje pomoci s pořízením školních pomůcek pro prvňáčka

„Blíží se Tomáškův nástup do první třídy. Neříká se mi to vůbec snadno, ale věci nejdou podle plánu. Chtěla jsem už být po nemoci v práci, chtěla jsem pro něj zajistit všechno, co potřebuje a na co nám nezbývaly peníze. Jenže život nám zase zamíchal s kartami a já přišla o zaměstnání.

I přes svou hrdost teď musím říct: „Potřebuji vaši pomoc, kamarádi.“ Ne pro mě, ale pro Tomáška, kterého čeká nástup do první třídy a nemá aktovku, penál a ani vodovky na výtvarku. Proto se s velkou nadějí obracím na vás. Moc vás prosím o pomoc nebo sdílení mého příběhu, aby se dostal k dalším lidem, kteří nám třeba budou umět pomoci. Děkuji a jsem vám moc vděčná.“

Nezapomeňte poděkovat a sdílet průběh

Napsáním příspěvku vaše cesta končit nemusí. Nezapomínejte, odpovídejte na komentáře a mluvte s lidmi. Vytvořte si vzájemnou důvěru tím, že jim jednoduše poděkujete za komentář - někdy to nemusí být ani slovně, na sociálních stačí často postačí lajk. Jejich solidarita se tak mnohem zvětší a budou chtít, aby byl vás příběh ještě úspěšnější.

V průběhu období sbírky můžete sdílet jakýkoli posun. Například ve vybrané částce: Společně jsme vybrali už 15 tisíc na Alenky rehabilitace, a to za pouhé 3 dny. Zbývá jen polovina! Jste skvělí a moc si toho vážíme.

Na konci sbírky na pomoc vašemu dítěti všem poděkujte. Ukažte, že pomoc vašich přátel i dalších lidí je pro vás důležitá. A to nehledě na to, jestli se vybrala celá částka nebo ne.

  • Dárcům můžete sepsat milé poděkování, poslat fotku dítěte s darem, obrázek, který pro ně váš chlapeček nebo holčička nakreslili nebo pro ně natočit video. Pošlete nám tuto tzv. zpětnou vazbu (nejlépe prostřednictvím vašeho uživatelského účtu - přihlášení) a my se postaráme o to, aby se ke všem dárcům dostala.

Doufáme, že i váš příběh bude úspěšný. Přejeme hodně štěstí a nezapomeňte… buďte autentičtí.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.