Zlín Film Festival: Předali jsme cenu Patrona dětí a rozdávali úsměvy

09. 06. 2022
Zlín Film Festival: Předali jsme cenu Patrona dětí a rozdávali úsměvy

Jsou okamžiky, na které se nezapomíná. A přesně takovým okamžikem byl 62. ročník Zlín Film Festivalu, na kterém byl Patron dětí charitativním partnerem. Festival se konal 26. 5. – 2. 6. a zanechal spoustu dojmů v dětech i dospělých. S námi se mohli po celou dobu setkávat ve stánku Patrona dětí v Parku Komenského.

„Pro většinu z nás to byl nový zážitek a nevěděli jsme, co náš čeká. Všechny naše obavy ale odezněly, když se u stánku objevila první školní třída. Byl to hlouček zvědavých dětiček, které naslouchaly každému slovu, které jsme řekli. Děti si u nás v programu s názvem Podivuhodný svět vyzkoušely, jaké to je nevidět a dozvěděly se něco o životě nedoslýchavých a neslyšících. Vyprávěli jsme jim o tom, jak funguje naslouchátko a kochleární implantát a ukazovali jsme ji vše na modelech zapůjčených z organizace Tamtam. Největší úsměvy na rtech dětí se ale objevily, když si zkoušely znakový jazyk. Taky aby ne. Teď už si mohou u rodičů objednat řízek i bez mluvení,“ směje se Zuzka, která pracuje v Patronu dětí.

Ve stánku Patrona dětí bylo živo, veselo a balónkově

Zatímco dopoledne bylo vyhrazeno školám, odpoledne chodily děti se svými rodiči. Za celou dobu festivalu navštívilo stánek Patrona dětí bezmála 400 dětí z celkem 11 základních a mateřských škol. Energie a zvědavost z nich přímo sálala. Pod vedením nevidomé lektorky Petry a jejího partnera Jaromíra se mohly dozvědět zajímavosti o životě nevidomých a vodících psech, Andělovi a Marvelovi. Právě ty děti velmi obdivovaly a vždy se těšily, až si je budou moct pohladit. Šikovní a trpěliví kámoši se nechali s dětmi vždy ochotně fotit.

„Ať jsme se snažili sebevíc, největší atrakce stánku byla jasná. Balónky. Jakmile dětská očka zahlédla červené a bílé balónky, hned se na nás upřela. My je dětem ale nedali zadarmo, vždy jsme je pověřili nějakým úkolem. Například poznávaly obrázky s klapkami na očích, jen podle hmatu, učily se trochu Braillovo písmo, dozvěděly se, jak nevidomí poznávají peníze či barvy oblečení. Nakonec jsme nafoukli neuvěřitelných 1 000 balónků a já můžu potvrdit, že úsměvů jsme rozdali ještě mnohem víc,“ říká Zuzka.

Startovali jsme rodinný běh a odměnili výtvory nevidomých dětí

Jelikož byl Patron dětí charitativním projektem festivalu, čekal nás nabitý program. Naše výkonná ředitelka Edita Mrkousová odstartovala společně s Františkem Červenkou, předsedou představenstva a výkonným ředitelem VIVA Kovárny, VIVA rodinný běh na 1 400 m.

Akce byla pro rodiče s dětmi a pro ty, kteří mají rádi krátké trasy. Všichni si to náramně užili. Děti běhaly samostatně, ale i s rodiči. Některé běžely za ruku, jiné se nesly v náručí a nechyběla ani maminka s kočárkem.

„Právě teď vyrazil proud rodinného běhu. Někdo běží. Někdo ještě stojí. Někdo jde v protisměru! Ale většinou se smějí… nebojte, ten smích vás přejde. Počkejte, jak budete vypadat v cíli,“ komentoval start Jan Čenský. A přestože děti na konci běhu teatrálně padaly na zem, rodičům z tváří smích nezmizel. Celá kapacita závodu - 700 účastníků -byla naplněna a startovné ve výši 43 400 Kč bylo věnováno na pomoc dětem na stránkách Patrona dětí.

„O den později následoval jeden z nejhezčích okamžiků, které jsem na festivalu zažila. Bylo to vyhlášení mezinárodní výtvarné soutěže Radost tvořit pro děti a mládež se zrakovým postižením. Atmosféra v sále byla plná očekávání, nervozity nadaných výtvarníků i výtvarníčků a hrdosti rodičů. Předávání cen krásně doplňovala hudební vystoupení. Věřím, že jsem nebyla jediná, koho vzal za srdce duet starších dětí s krásným houslovým doprovodem sympatického mladíka. Užili jsme si v jejich podání píseň Andělská. V sále jako by se zastavil čas a bylo cítit víření křídel. Prostě okamžik, který s vámi zůstane napořád,“ vzpomíná Renata z Patrona dětí

Patron dětí odměnil čtyři hlavní výherce poukazy na audioknihy v hodnotě 500 Kč pro každého. Edita Mrkousová osobně předala cenu třináctileté Magdaléně Maňákové, která zvítězila v kategorii 12–14 let dílem „Co je v nás – těším se na své záliby“.

Předali jsme Diváckou cenu Patrona dětí v přímém přenosu

A nakonec přišel hřeb večera, vlastně celého festivalu. Na slavnostním galavečeru předával Patron dětí historicky první Diváckou cenu Patrona dětí za ztvárnění silného dětského příběhu ve filmu pro děti a mládež filmu. Získal ji film Olga. Cenu předávala v přímém televizním přenosu naše výkonná ředitelka Edita Mrkousová.„Kdo jsou rodiče ceny? Jsou to lidé z Patrona dětí, možná osud a trochu štěstí. Osud, protože nás zavedl do jedné krásné rodinné sklárny, kde jsme našli tři odložené skleněné předměty, které jsme poskládali dohromady. Byla to váza, těžítko a filmová cívka. Při troše štěstí si myslím, že jsme z toho udělali krásný předmět,“ vypráví Edita. Patron dětí se setkává se silnými příběhy, především dětí. A proto se Jan Čenský nezapomněl zeptat, zda by se některé příběhy daly zfilmovat a jestli mají i šťastné konce. Edita to celé zakončila inspirativní výzvou: „Myslím, že ano. Ale možná můžeme my všichni pomoci jinak než jen tím, že bychom je zfilmovali.“

Do soutěží letošního festivalu bylo zařazeno 122 filmů, které zhlédly a zhodnotily odborné festivalové poroty. Francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga získal kromě Divácké ceny Patrona dětí i jeden ze Zlatých střevíčků, kterým jsou oceňovány nejlepší filmy. Ty další si odnesly indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život a český animovaný film Zuza v zahradách. Do kin se za sedm festivalových dní přišlo podívat tisíce návštěvníků. Díky těm, kteří si zakoupili vstupenky, získal Patron dětí na pomoc dětským příběhům zveřejněným na www.patrondeti.cz úžasných 162 530 Kč.

Uvidíme se znovu, tentokrát na festivalu v Karlových Varech

Pokud jste Patrona dětí ve Zlíně nemohli z jakéhokoli důvodu navštívit, není všem dnům konec. Stánek Patrona dětí bude na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který se uskuteční 1. – 9. července 2022.

Budeme se na vás těšit a doufáme, že si festival společně užijeme!

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.