Sociální dávky nemají zajistit luxus, ale zabránit rodinám padnout na dno

12. 07. 2021
Sociální dávky nemají zajistit luxus, ale zabránit rodinám padnout na dno

Peníze štěstí nenosí, ale naprosto zásadně ovlivňují podmínky a klid k výchově. Pokrytectví stranou: láska je základ všeho, nájem vám ale nikdo neodpustí. Finanční pomoc státu v krizových situacích je tak jedním z nejdiskutovanějších témat, která řešíte.

Když se maminka „upracuje“

Příběh první. „Dominik je 11letý kluk s diagnostikovanou hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Pravidelně užívá léky na zklidnění, přesto je hodně roztržitý, nesoustředěný, na zadaný úkol se dokáže soustředit pár minut a potřebuje pauzu.“ Tak popsala Patronka Kateřina Ludvová chlapce, kterého se rozhodla podpořit. Distanční výuka dítěte s těmito dispozicemi dala pochopitelně mamince pořádně zabrat. I po vyučování s ním trávila hodně času vysvětlováním nového učiva a neustálým opakováním toho, co se již naučil. Maminka s Dominikem a jeho bratrem žije v malinkém městském bytě 1+1 a pracuje v místní firmě jako strojírenská dělnice. „O kluky se stará sama, otec dětí o syny zájem nemá. Naštěstí nejsou lhostejní aspoň jeho rodičům. Děda s babičkou si je brávají na víkendy i část prázdnin,“ upřesnila nám Patronka. Pomoc prarodičů bohužel nestačí. Od letošního dubna je obětavá, upracovaná maminka v pracovní neschopnosti s velkými problémy se zády a s rukou – patrně s potížemi s karpálním tunelem.

„Příjem rodiny tak klesl na cca 60 procent toho, co maminka vydělala, když ještě mohla chodit do zaměstnání,“ pokračuje Kateřina Ludvová. „Maminka má ještě z minulosti půjčky, které si brala s bývalým partnerem. Nechal ji v tom samotnou. Po uhrazení dalších potřebných výdajů jí tak zbývá na měsíc 5 000 Kč," vypočítává Patronka. Sociální dávky v tomto případě vůbec nestačí a navíc jde o celkem běžný případ, kdy společné zadlužení z dob vztahu jeden z partnerů prostě hodí na krk tomu druhému a „vypaří se“. Přímluva Patronky za pomoc s potravinovým balíkem, díky kterému by ustaraná maminka snáz ušetřila klukům třeba na boty, u dárců zabrala a maminka měla na chvíli o starost méně.

Příběh Dominika si můžete přečíst ZDE

Když mamince podrazí nohy nemoc

Příběh druhý. Toníkova maminka pracovala jako uklízečka. V srpnu loňského roku jí ovšem lékaři diagnostikovali onkologické onemocnění. V září podstoupila zákrok, což pochopitelně znamenalo dlouhodobou pracovní neschopnost, pozvolnou rekonvalescenci a tím i razantní výpadek příjmu. Lékaři mamince doporučili, aby se kvůli svému zdravotnímu stavu, pokud možno, vyhýbala stresu. V daný moment samozřejmě zcela nereálný úkol.

Mamince se podařilo vyřídit si příspěvek na bydlení. Na dávky hmotné nouze už jí ale nárok nevznikl. Příjem rodiny se tak v době, kdy se obrátila na Patrona dětí o pomoc, skládal z nemocenské, příspěvku na bydlení, přídavků a nízkého výživného na obě děti. Většinu z takto poskládaného příjmu ovšem spolknulo nájemné za pronajaté 2+1 a další poplatky spojené s bydlením. Z toho, co zbylo, maminka nakoupila dětem jídlo a nejnutnější oblečení.
Jak už to tak ale chodí, v nejnevhodnější dobu se dětem rozbila postel. Za daných okolností pro maminku neřešitelný problém. Trn z paty aspoň trochu vytrhla rodině maminčina sestra. Věnovala jí pro devítiletého Toníka a jeho jedenáctiletého bratra, starou patrovou postel. Ta už měla ovšem mnoho odslouženo, předtím ji dlouhodobě používaly děti Toníkovi tety. Kritéria „zdravého spaní“ nesplňovala zejména proleželými, levnými, sotva pěticentimetrovými matracemi. I tento příběh skončil happyendem. Dárci sourozencům na nové matrace přispěli. Opět zde hrál roli fakt, že maminka vždycky pracovala a do vleklých potíží jí dostala vážná choroba.

Toníkův příběh najdete ve splněných příbězích ZDE

Když si zkomplikujeme život sami

Příběh třetí. „Jsem těhotná a život se mi dost zamotal. Dcera se má narodit koncem srpna nebo začátkem září. Zvládla jsem si najít a složit kauci za zařízený podnájem. Protože ale v tuto chvíli nemám nárok na žádné příspěvky, jsem zcela odkázána na pomoc přítele – dceřina tatínka. Ten ale vydělává tak tak, abychom zaplatili nájem a mohl nám koupit něco k jídlu a nejnutnější věci k hygieně. Chybí mi peníze i na to, abych si pro dítě připravila nejnutnější věci na první měsíc života. Než mi bude schválena a dorazí mateřská, jsem úplně bez prostředků. Prosím neodsuzujte mne, že do těchto podmínek přivádím dítě. Nemám rodinu, která by mne podpořila a moje holčička bude velmi milovaná. Uděláme pro ni s přítelem maximum. Děkuji předem za pomoc.“ Tak zněl příběh další žadatelky, která se vyléčila z drogové závislosti a bála se, jestli ji proto i s dítětem dárci nezavrhnou. Neudělali to.

K příběhu mladé maminky dodala její Patronka Zdeňka Čiháková důležitý dovětek. „Nastávající maminku znám od jejích patnácti let. V současné době je klientkou našeho zařízení. Pravidelně ji tedy vídám. Mohu s čistým svědomím říct, že na sobě udělala velký kus práce. Velmi si cením, že se dokázala poprat s problémy, do kterých se dostala vlastním přičiněním. Své chyby si ale přiznala, nehledala viníky ani výmluvy. Naopak vyvinula maximální snahu, aby mohla normálně žít. Intenzivně se i snažila najít si práci, ale vzhledem k těhotenství, ji nikde nechtěli přijmout. Vidím u ní silný mateřský cit a určitě si pomoc, a s ní i novou šanci, zaslouží.“

Mamince jsme společně s dárci pomohli, příběh je ZDE

Pomoc Patrona dětí sociální dávky nenahrazuje, ale také se nemusíte bát toho, že o ně přijdete. To proto, že vám neposkytneme peníze, ale přímo věcnou potřebu či službu, o kterou pro dítě žádáte.

Všechny informace dostanete na úřadě

Co spojuje děti, a především jejich maminky, ze zmiňovaných příběhů? Sociální dávky jim nestačí nebo jim na ně ještě nevznikl nárok. Aktivně se také snaží svoji situaci zlepšit. Nezřídka se také setkáváme s tím, že rodiny dobře nevědí, s čím se mohou obrátit na úřady. Veškeré informace o tom, na co nám v krizových situacích vzniká nárok se dají dohledat na internetu, ale především vás s tím obeznámí na úřadech. Základní informace předkládáme i zde.

Peněžitá pomoc v mateřství

Alfou a omegou této dávky je, zda má maminka v pořádku sociální pojištění. Pokud si je platila sama, odváděl je za ní zaměstnavatel, nebo pokud otěhotněla jako studentka a platil je stát, může se těšit na „mateřskou“ – tedy částku, která je oficiálně označována jako peněžitá pomoc v mateřství.

Začne ji pobírat od začátku 8. a nejpozději 6. týdne před předpokládaným datem porodu. Výška „mateřské“ se pohybuje v relacích okolo 70 procent průměrného hrubého příjmu za posledních 12 měsíců. Mateřská chodí mamince, nebo osobě, která oficiálně pečuje o dítě, až na zákonem stanovené výjimky, 28 týdnů.

Rodičovský příspěvek

Peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek jsou dva odlišné pojmy, které ale na sebe navazují. Po 28 týdnech, kdy pobírá mateřskou, se v Česku vrací do zaměstnání málokterá maminka. Většinou zůstává s dítětem nadále doma, někdy se vymění s otcem. Každopádně po uplynutí 28 týdnů si jeden z rodičů může zažádat o vyplácení rodičovského příspěvku.

Předvídání budoucnosti bez křišťálové koule, kdy se po rodičích chtělo, aby se dopředu rozhodli, jestli zůstanou doma dva, tři nebo čtyři roky a nemohli se přizpůsobovat změnám okolností, už naštěstí odpadlo. Nově mohou délku rodičovské měnit podle toho, jak se vyvíjí jejich život.

Výše rodičovského příspěvku je 300 000 korun. U dvojčat a vícerčat 450 000 korun. Měsíční výši rodičovského příspěvku si může rodič měnit jednou za tři měsíce. Nerozhoduje se už primárně, kolik let bude pobírat rodičovský příspěvek, ale jakou výši, než vyčerpá limit 300 respektive 450 tisíc.

Máme ještě dvě další dobré zprávy: tatínkové a maminky se mohou na rodičovské dovolené střídat. Rodiny už také nejsou „trestané“ limity se školkou. V minulosti platilo, že směla dát rodina, pokud byl jeden rodič doma s miminkem, starší dítě do školky jen na dopoledne. V současnosti může být starší dítě ve školce neomezeně.

Kdy má smysl o přídavky požádat

Rozhodující je příjem celé rodiny, tedy součet financí všech osob, které bydlí v jedné domácnosti. Nejde jen o plat, příjem z podnikání, pronájmů a podobně. Započítávají se alimenty, které dostává maminka na dítě od partnera z předchozího vztahu, příjem z dědictví, ale třeba i peníze z brigád, jež si vydělává dítě starší patnácti let při studiu (s výjimkou letních prázdnin).

Žadatelé o příspěvek nemusí být sezdáni. U partnera žadatelky (nebo partnerky žadatele) o přídavky na dítě platí, že musí společnou domácnost vést aspoň tři měsíce, aby se jeho příjem počítal.

Jednou za tři měsíce…

Jak se počítají příjmy na nárok na přídavek na dítě? Připravte se na rituál opakující se každý čtvrt roku.

1. Žádost o přídavek na dítě se vyřizuje buď osobně na místním úřadu práce (podle trvalého bydliště žadatele) nebo i elektronicky na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

2. Každé tři měsíce doložíte všechny čisté příjmy všech členů vaší domácnosti – tedy výplaty, veškeré podpory, příjmy z nemocenské, mateřské, důchodu, výživného a podobně.

3. U podnikatelů (OSVČ) se vychází z příjmu, který uvedli v posledním daňovém přiznání.

Pověst osamělých maminek, které skutečně obrací každou korunu u veřejnosti kazí „pseudosamoživitelky“ – ženy, které naoko žijí samy, ale ve skutečnosti jim pomáhá „přítel“ s příjmem. Trik se zapíráním partnera je podvod. V současnosti se dá – díky šetření sociálních pracovnic a internetu – poměrně snadno skutečný stav zjistit. Rozhodně ale takto podvádí méně žen, než se společnost domnívá.

(Fotografie je jen ilustrační a nemá žádnou souvislost s příběhy.)

Potřebujete také pomoci?

Chci pomoci svému dítěti

Jsem zákonný zástupce dítěte, tedy jeho rodič nebo pěstoun, a chci pro něj požádat o dar.

Chci pomoci dítěti, které znám

Znám rodinu, jejíž dítě potřebuje pomoc. Chci se stát Patronem příběhu a potvrdím jeho důvěryhodnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo
08. 02. 2024

Obědy školákům loni pomohly 2 446 dětem mít ve škole teplé jídlo

Díky projektu Obědy školákům realizovaného z neinvestiční dotace MŠMT ve výši 8 188 380 Kč bylo v roce 2023 podpořeno 2 446 dětí z 227 základních škol po celé České republice. Cílem bylo zajistit, aby žádné dítě nemuselo být ve škole hladové a mělo stejnou šanci jako jeho spolužáci na kvalitní vzdělání a sociální začlenění.