Cvičení na rehabilitačním stole zvýší Kájince její naději na chůzi

16. 09. 2021
Cvičení na rehabilitačním stole zvýší Kájince její naději na chůzi

Usměvavé čtyřleté holčičce z fotografie říkají všichni Kájinka. Než se narodila znala její maminka Petra slovo toxoplazmóza jen z křížovky. Dnes vám důvody jejího vzniku a všechny příznaky vyjmenuje jako když bičem mrská i o půlnoci. Ví toho také spousty o mozkomíšním moku, shuntech a dalších věcech, které souvisejí s Kájinou nemoxí.

„Toxoplazmóza je parazitní onemocnění, se kterým se Kájinka už narodila. Aby toho nemělo moje zlatíčko málo, přidalo se i nadměrné hromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách. Způsobuje tlak na tkáň, a tím poškození mozku s trvalými následky,“ vysvětluje věcně. Holčička tak v nejútlejším věku podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku implantát shunt (hadičku, která mozkomíšní mok odvádí).

Neohlížet se a nepanikařit

Maminka sice s Kájinčiným otcem nežije, ale na holičkách je nenechal. Bere si dcerku na víkendy a jezdí s nimi na všechny lékařské kontroly*. „Toho si vážím, že se nám povedlo rozejít se důstojně a nepřestat být rodiči. Usilovně se snažím neohlížet za sebe a nepropadat, pokud možno, panice,“* říká maminka, a dodává: "Kája si ráda hraje se svými hračkami a miluje společnost ostatních dětí. Je mezi nimi spokojená, a to je také velký důkaz její vnitřní pohody, a proto jsem spokojená i já.“

Minulost neřeším. Jsem tu pro Kájinku, aby byla šťastná a rozvíjela se.

Kája roste jako z vody

Jako samoživitelka, pečující o dceru 24 hodin denně, nemá maminka logicky moc šanci vytvořit si nějaké zásadní úspory. „*Kája roste a cvičit s ní je pro mě velmi náročné. Při její výšce to na zemi nebo na posteli už není možné. Proto jsme moc potřebovaly Vojtův rehabilitační stůl. I kdybych ale nejedla, z vlastních financí bych si ho nemohla dovolit,“* říká smutně maminka. Spřízněná duše Pavla Foster Skalová, která často asistuje u Kájinčina pravidelného cvičení a stala se i její Patronkou v příběhu zveřejněném na stránkách Patrona dětí, doplňuje: „Dívenka s maminkou cvičí dennodenně. V tuto chvíli je jen kousek od toho, aby se postavila na vlastní nohy a možná udělala své první krůčky. Bylo by škoda, kdyby tyto naděje ztroskotaly na rehabilitačním stole.“ A maminka, pro kterou je osud Káji důležitý nade vše, uzavírá: „Jsem od srdce vděčná všem, kteří nám pomohli.“

Potřebujete také pomoci?

Chci pomoci svému dítěti

Jsem zákonný zástupce dítěte, tedy jeho rodič nebo pěstoun, a chci pro něj požádat o dar.

Chci pomoci dítěti, které znám

Znám rodinu, jejíž dítě potřebuje pomoc. Chci se stát Patronem příběhu a potvrdím jeho důvěryhodnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.