Pomozme Péťovi sestoupit z planety, kde mu nikdo nerozumí

Pomozme Péťovi sestoupit z planety, kde mu nikdo nerozumí

Péťa je hodný kluk. Jen, jak sám říká, se narodil na jiné planetě, kde mu nikdo nerozumí a neumí s ním vycházet. Nezvládá nejrůznější sociální situace, je pro něj těžké se zařadit mezi své vrstevníky, nerozumí svým vlastním emocím a nechápe, co prožívají druzí. K sestoupení z této planety a porozumění i tomu „našemu“ světu Péťa potřebuje pomoc.

„Už od školky byl ‚jiný‘, takový akční, živý, neuchopitelný,“ začíná vyprávění Péti maminka. „V první třídě Péťovi diagnostikovali Aspergerův syndrom. Naštěstí nemá žádnou těžkou formu autismu, ale i tohle stačí k úplnému vyčerpání a vysílení nás všech,“ pokračuje maminka.

„Jak je to u poruchy autistického spektra obvyklé, a obzvlášť u Aspergerova syndromu, není na Péťovi na první pohled nic nápadného. O to je to pro něj i pro jeho rodinu těžší, neboť projevy jeho chování okolí překvapuje, nemá pro něj vysvětlení a vlastně ani pochopení,“ popisuje Marcela Šotolová, Péti Patronka a pracovnice neziskové organizace Jdeme Autistům Naproti.

„Péťa navštěvuje běžnou základní školu s asistentem. Má to ale těžké - hlavně v socializaci mezi vrstevníky a vůbec v kolektivu všeobecně,“ říká o svém synovi maminka. Péťa nemá, stejně jako jiné děti s Aspergerovým syndromem, narušen řečový vývoj a nedělá mu potíže vyjadřovat se. Problémy spočívají především v oblastech komunikace, zájmů a sociálních vztahů. To člověka může limitovat ve vzdělání a v osobním, i pracovním životě.

Mami, můžu opravdu říct, co chci? A můžu se mu svěřit?

Když bylo Péťovi 7 let, narodil se mu bráška Dominik. Ani v něm Péťa ale bohužel nenašel kamaráda. „Mají náročný vztah i mezi sebou jako sourozenci – jeden nerozumí druhému,“ popisuje smutně maminka.

„Snažím se Petříkovi co nejvíc věnovat, jenže rozdělit se mezi ty dva není tak snadné a Peťa je tak často zklamaný,“ vypráví dál maminka. Její manžel musí denně pracovat, aby vše finančně utáhli, takže je maminka na výchovu obou dětí často sama.

Péťa má navíc velké problémy s důvěrou. „Mami, můžu Ondrovi říct všechno, co chci? A můžu se mu svěřit?“ ujišťuje se pořád dokola Péťa na psychoterapiích, na které pravidelně dochází. „Ano Peťi, můžeš s ním probrat cokoliv, co tě trápí a s čím potřebuješ pomoct,“ odpovídá trpělivě maminka. „Mnohdy si jako rodiče nevíme rady s jeho otázkami a nátlakem, který vyvíjí. Občas lezeme po zdi, prostě jsme lidi, a ne roboti a bohužel to nezvládáme všechno pokaždé s nadhledem,“ přiznává maminka.

K porozumění a komunikaci s okolím potřebuje Péťa pomoc

I přes veškeré starosti a zdravotní problémy má však Péťa šanci na plnohodnotný život a na dosažení velkých úspěchů. Jen k tomu potřebuje pomoc, která je bohužel velmi finančně náročná. Rodiče s Péťou navštěvují mnoho odborníků – psychiatra, psychologa, organizaci Jdeme autistům naproti… Peníze z této sbírky by rodiče rádi využili konkrétně na osobního asistenta a případně také na psychoterapie.

„Petřík nemá ani žádný kroužek, jelikož v žádném nikdy dlouho nevydrží, právě kvůli té špatné socializaci a vyhodnocování situací. Osobní asistent je pro Péťu jakýmsi průvodcem tím jeho světem a zároveň kamarádem, který ho bere takového, jaký je a má ho rád,“ popisuje maminka, proč je asistent pro Péťu tak důležitý. Potom ještě dodává: „Jsme neskutečně vděční, že má díky němu Péťa možnost se realizovat a být s někým na stejné vlně.“

K porozumění sociálním situacím ve škole, doma a celkově v životě Péťovi pomáhají i psychoterapie. „Našeho skvělého terapeuta má Petřík moc rád. Nedovedu si představit, že by k němu přestal docházet. Je to ale dost finančně nákladné a my Peťovi nemůžeme dopřát tolik terapií, kolik potřebuje,“ říká maminka.

Pojďme proto Péťovi i jeho rodině společně pomoci. Můžete si být jistí, že každá koruna z této sbírky bude správně využita a půjde přímo na potřeby dětí s autismem.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.