Vašík potřebuje nový vozík, aby mohl jezdit na procházky bez bolestí

14. 02. 2022
Vašík potřebuje nový vozík, aby mohl jezdit na procházky bez bolestí

Říká se, že péče o dítě je velmi náročná a zabere spoustu času. Pro maminku ochrnutého Vašíka, který je na dýchacím přístroji, to platí dvojnásob. Její syn je na ní zcela závislý a maminka Šárka Kordulová se o něj musí každodenně starat. Nezáleží na tom, jestli je nemocná nebo unavená. Musí být pořád ve střehu.

„Vašík bohužel musel být hned po porodu intubován a dýchací přístroj mu už zůstal nastálo. Mimo jiné mu byla diagnostikována mozková obrna, která zapříčinila, že je ochrnut od hlavy dolů. Kvůli poškození míchy není schopen sedět ani chodit a nedokáže se sám o sebe vůbec postarat. To znamená, že je stoprocentně závislý na péči jeho maminky Šárky,“ seznamuje nás s životním osudem Vašíka a jeho maminky Martina Titlbachová, rodinná přítelkyně, která zná Vašíka už od jeho devíti let.

Péče o postižené dítě je práce na plný úvazek

„Jsem svobodná matka a starám se o svého Vašíka. Občas pomohou moji rodiče, kteří bydlí v patře nad námi, ale nejsou už nejmladší a tak je to pro nás všechny náročné,“ vysvětluje maminka. „Péče o Vašíka zahrnuje podávání stravy, mytí, přebalování, polohování a ošetřování kůže, aby nevznikaly proleženiny. Největší zátěží je ale neustálé hlídání dýchacího přístroje, kvůli kterému nemůže být Vašík ani pět minut sám. Je to pro nás velmi náročné, ale oba se snažíme užít si život naplno,“ zakončuje s úsměvem Šárka.

Nezáleží na tom, jestli je maminka nemocná nebo unavená. Musí být pořád ve střehu

Starost o Vašíka zabere celý den a sám zůstat doma nemůže. Maminka tedy nemá možnost chodit do práce a rodina je tak proto závislá pouze na sociálních dávkách. Ty ale slouží k obstarání všech potřeb Vaška, které také nejsou zrovna levné. Maminka je tedy úplně bez příjmů, a ačkoliv se její rodiče snaží pomáhat, tak v jejich důchodovém věku nedokáží celou rodinu plnohodnotně zabezpečit. Pro rodinu to tedy znamená žití z měsíce na měsíc.

Příroda a výlety do kina dělají Vašíkovi dobře

Vašík bydlí s maminkou na samotě, a pokud chce za kamarády, musí ujet velkou vzdálenost. Velmi rád má také procházky přírodou. Kočárek je mu už ale malý a stěžuje si v něm na bolesti zad. Z toho důvodu se nemohou nikde dlouho zdržovat.

„Kvůli Vašíkovým bolestem bohužel nemáme moc příležitostí chodit ven. Přestože miluje zajít si na akční film do kina, je to pro nás oba velmi náročné. Musím třicetikilového Vašíka sama přepravit z místa na místo a hlídat jeho dýchací přístroj, který jde všude s námi. Když už tohle všechno překonáme, Vašík si ani neužije nerušeně celý film. Mnohdy ho musím každých pět minut polohovat, aby ho něco nebolelo,“ vzpomíná Šárka Kordulová na poslední vyjížďku do kina.

Nedávno ale maminka s Patronkou objevily vozík, který by mohl vše změnit. „Vozíček má speciálně tvarovanou podložku, která poskytuje Vašíkovi největší komfort. Mohl by tak sedět i tři hodiny bez nutnosti polohování a ulevilo by se mu od křečí a celkového napětí těla. Váha vozíku je podstatně nižší než u ostatních modelů a usnadňuje tak manipulaci i jeho mamince Šárce,“ popisuje nadšeně Martina Titlbachová.

Díky vozíčku by Vašík nemusel být celé dny doma na lůžku. „Konečně bychom začali chodit více na procházky, trávili čas v přírodě a třeba i nerušeně vyrazili na film do kina. Vašík by byl nadšený!. Bohužel na vozíček neušetřím a pojišťovna mi ho neproplatí. Proto bych ráda požádala o pomoc vás. Srdečně děkujeme za jakýkoli příspěvek,“ zakončuje s nadějí maminka Šárka.

Celou částku se sice nepodařilo vybrat, s rodinou dítěte jsme ale našli způsob, jak za vybranou částku 40200 Kč pořídit alespoň část daru. Děkujeme všem!

Potřebujete také pomoci?

Chci pomoci svému dítěti

Jsem zákonný zástupce dítěte, tedy jeho rodič nebo pěstoun, a chci pro něj požádat o dar.

Chci pomoci dítěti, které znám

Znám rodinu, jejíž dítě potřebuje pomoc. Chci se stát Patronem příběhu a potvrdím jeho důvěryhodnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.