Vojta rád pracuje rukama a krásně hraje na varhany

26. 10. 2021
Vojta rád pracuje rukama a krásně hraje na varhany

Vojtovi je 16 let a na první pohled je to docela obyčejný teenager. Volný čas tráví se svými kámoši, má rád fotbal a také se samozřejmě už otáčí za hezkými holkami. Učí se v oboru zámečník a vyrábět věci z kovu ho opravdu moc baví. Má však ještě jeden velký talent: hraje nádherně na varhany.

Vojta má ještě čtyři bratry. I když dva z nich jezdí domů jen málo, maminka neví, kam dříve skočit. Jeden z brášků je totiž hodně nemocný. Je po několika operacích střev a musí držet přísnou a finančně nákladnou dietu. Absolvoval také operaci míchy, léči se se srdíčkem, má vadu růstu a středně těžké mentální postižení. Maminka tedy o něj musí celodenně pečovat. Peněz v rodině, kde pracuje jen maminčin partner, není nazbyt. Navíc rodina vytloukala tzv. klín klínem a jak to v těchto případech bývá, nezůstalo to bez následků s ošklivým jménem Dluhy.

Talent by nikdy neměl usnout

Ale zpět k Vojtovi. Nechat ležet ladem jeho manuální a hudební nadání by byla věčná škoda. „Vojtu obdivuji, že hru na varhany zvládá, protože varhany jsou největší a mechanicky nejsložitější nástroj. A nejen to! Jeho učitel ho vede i k tomu, aby jej dokázal opravovat,“ vypráví Markéta Březinová, které se v žádosti o pomoc na našich webových stránkách ujala role Patronky a v rámci neziskové organizace, kde pracuje, rodině pomáhá.

Vojtovou obrovskou předností je zručnost, která je dnes vzácná. Je šikovný řemeslník a nesmírně nadaný hudebník.

Maminka se snaží syna v jeho učení i v hudbě podporovat, katastrofální nedostatek peněz ji však nedá spát. Přesto v Patronovi dětí nevybíráme peníze na rozvoj Vojtova talentu ani na jeho učení v oboru zámečník v 1. ročníku střední technické a ekonomické školy. Neprosíme naše dárce ani o pomoc s náklady na péči o zdravotně postiženého brášku, se kterým Vojta mamince pomáhá a má ho moc rád. Nyní je zapotřebí zajistit úplný základ - potraviny, hygienu a drogerii. A o tom je nakonec příběh, který vám tady vyprávíme. Největší pomoc pro Vojtu v této chvíli je balík základních potravin a hygienických potřeb. Protože bez jídla i talent postupně zemře.

Jméno chlapce bylo na přání rodiny změněno a bohužel ani nemáme jeho fotografii. Příběh Vojty však najdete ZDE. Děkujeme vám za to, že jste pomohli.

Potřebujete také pomoci?

Chci pomoci svému dítěti

Jsem zákonný zástupce dítěte, tedy jeho rodič nebo pěstoun, a chci pro něj požádat o dar.

Chci pomoci dítěti, které znám

Znám rodinu, jejíž dítě potřebuje pomoc. Chci se stát Patronem příběhu a potvrdím jeho důvěryhodnost.

Sdílejte článek s přáteli

Nepřehlédněte

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1
16. 04. 2024

Patron dětí v benefičním speciálu Zázraky přírody na ČT1

Sledujte v sobotu 27. dubna ve 20:10 na ČT1 benefiční speciál pořadu Zázraky přírody, který se věnuje jednomu z největších zázraků – dětem. Staňte se na chvíli součástí jejich světa a příběhů, které nejsou pokaždé šťastné, jak by měly. S každou DMS je však můžete pomoci přetvářet a měnit jejich směr k lepšímu. Připojte s k nám.